Melyek a teafaolaj hatásai? Miért jó a teafaolaj a fogaknak?

A teafaolaj Ausztráliából származik, az ausztrál teafa, a ’Melaleuca alternifolia’ leveleiből préselt illóolaj. A helyi őslakosok már évszázadok óta felhasználják fertőtlenítő és gombaölő jelentősége miatt. teafaolaj

Jellegzetes, frissen kámforos illata, és halvány-sárgás színe van (egyes teafaolajok színtelenek – átlátszóak). A Csendes-óceán térségében járja egy mondás, mely szerint “a teafaolaj minden cseppje kincs”!

A közvélemény a 20. században ismerkedhetett meg a teafaolajjal. Ma már megtalálható kozmetikumokban, krémekben, samponokban, arctisztítókban, fogkrémekben, és „tisztán” is beszerezhető.

Fertőtlenítő-, gombaölő – és antimikrobiális hatásai teszik igazán népszerűvé manapság: Kutatások igazolták, hogy a teafaolaj képes lehet elpusztítani olyan baktériumokat is, melyek az antibiotikumokkal szemben rezisztenciát alakíthatnak ki.

Potenciálisan gyógyító hatású vegyületek

Közel 100 olyan vegyület található a teafaolajban, melyek potenciálisan gyógyító hatásaik miatt váltak ismertté!

A teafaolaj remek bőrápoló: akné, pattanások, és gombás fertőzések (pl.: láb- és körömgomba) ellen is hatékonynak találtatott. Természetes gyógymód az ’atlétalábnak’ nevezett fertőzés ellen. A fejbőrön alkalmazva korpásodás ellen alkalmazható.

Nyugodtan alkalmazható a gyulladt bőrfelületen: Mint bőrápoló illóolaj, a teafaolaj allergiás reakciókat nem vált ki.

Tudta-e? – A teafaolaj használati adagolása nincs tudományosan meghatározva, azonban érdemes óvatosnak lenni! A jelentkező probléma súlyosságának függvénye, hogy mekkora koncentrációban ajánlott.
A 100%-os teafaolaj a körömgomba ellen ajánlott csupán!

A teafaolaj kitűnő nyugtató hatású, masszázsolajként is alkalmazható.

Miért jó a fogaknak?

A természetes teafaolaj kivonat antiszeptikus (fertőzést-gátló) hatású. Természetes alternatívát jelent számos mikroorganizmussal szemben.

Támogatja a száj higiéniáját, a fogak egészségét:

  • Fogínygyulladás – Amennyiben ínyünk vörösebb a kelleténél, gyulladt, fáj, netán vérzik is, a teafaolaj 20 cseppjét vízben feloldva olyan öblögető szert elegyíthetünk, mely segíthet panaszaink enyhítésében. A teafaolaj antiszeptikus hatása itt érvényesül leginkább a szájhigiénia területén.
  • Fogkő ellen Az olajat csepegtethetjük fogkrémbe is, de már kaphatóak a teafaolajat tartalmazó fogkrémek is. Ily módon történő alkalmazásával a fogkő képződése mérsékelhető.
  • Fogfájás ellen – A teafaolaj a kellemetlen és bosszantó fogfájás természetes ellenszereként is ismert. A fájdalom gyors és otthoni csillapításában aranyat érhet, fertőtlenítő hatásai mellé ugyanis helyi érzéstelenítő hatása párosul.Néhány cseppnyi teafaolajjal meglocsolt vattapamacsot tehetünk a fájdalmasnak vélt területre. Ujjunkkal nyomjuk, masszírozzuk az érintett területet (Finom szőrzetű fogkefével is elvégezhető mindez).
  • Szájszag ellen – A teafaolajat vagy önmagában, vagy összetevőiben tartalmazó fogkrém szájszag ellen is hatékonyan funkcionálhat.
  • Fogfehérítésre is kiváló, alkalmazásával visszanyerhető a fogak természetes fehér színe.