Milyen károkat okoz az SLS a testünkben rövid és hosszútávon?

Az SLS, vagyis a Sodium (nátrium) Lauril Szulfát tisztítószerekben az egyik legelterjedtebb összetevő. Még egy átlagos habfürdő, sampon, vagy mondjuk egy fogkrém összetevői között is megtalálható!sls

Önmagában egy hatékony zsíroldó vegyület: a zsíros és olajos szennyeződéseket segít eltávolítani. Az SLS jó oldala mellett kell megemlíteni azt is, hogy mosásra, nedvesítésre alkalmas.

AZ SLS takarítási és zsíroldási szempontból nézve kimondottan hatékony, fő bűne azonban , hogy az emberi szervezet nyálkahártyája, de még az emberi bőr számára sem előnyös, amennyiben nagy mennyiségben kerül felhasználásra.

Érdekesség: Az SLS ártalmairól árulkodó az a kép, hogy a vele kapcsolatos munkavégzések során a védőszemüveg, védőöltözet alkalmazása több, mint ajánlatos!

Az SLS természetesen nem ugyanakkora mennyiségben fordul elő tisztálkodási termékekben és tisztítószerekben. Míg utóbbi esetében akár 50%-os is lehet az összetétel, addig előbbinél mindössze pár százaléknyi.

Irritálhatja a bőrt!

Tudományosan igazolható, hogy irritálja a bőrt. Bőrirritáló tulajdonsága attól függ, mekkora mennyiségben találkozunk vele (mondjuk ücsörgünk-e 1 órát SLS-tartalmú habfürdős vízben, vagy sem). Továbbá, kisgyermekek, érzékenye bőrűek esetén előbb válthat ki irritációkat.

Az SLS hatására a bőr intenzíven kiszáradhat, erőteljesen kivörösödhet, netán be is gyulladhat.

Bőrbetegségek tüneteit súlyosbíthatja!

Az érzékeny bőrűeket az előbbi részben említettük, azonban az olyan bőrbetegségben szenvedők, mint pl. az ekcémások esetében súlyosbíthatja a betegség tüneteit.

Orvosilag alátámasztott, hogy az olyan beteg csecsemők esetében, akik pl. atópiás dermatitisztől szenvednek, az SLS egyértelműen tovább rombolhatja a bőr állapotát, egészségét.

Lassíthatja a sebgyógyulást!

Bőrirritációkat okozó hatásával függ össze, hogy az SLS nehezíti a bőr felületén lévő sebek, sérülések gyógyulását. Kimondottan szembetűnő az, ahogy az SLS-tartalmú tusfürdőkkel, samponokkal történő fürdőzés lelassítja a sebgyógyulást.

Irritálja a szemet!

Állati és emberi kísérletek egyaránt igazolták szemirritáló hatását.

Szájhigiénia rombolása!

Az SLS negatív hatásai e területen kimondottan széles körben érzékelhetőek:

  • Felelős a szájnyálkahártya irritációjáért.
  • Aftákat okozhat a szájüregben.
  • Károsítja a fogágyat.
  • Rombolja a fogzománcot.
  • Igazolták, hogy a nagy mennyiségű SLS elősegítheti a fogszuvasodás kialakulását is.

Kevesen vagyunk ma tisztában az SLS szerepével! Sajnos a ma alkalmazott népszerűnek is mondható fogkrémek összetevői között is megtalálható. Fogászati vizsgálódások rámutattak arra, hogy az SLS-tartalmú fogkrémek elhagyása például a későbbiekben várhatóan kialakuló afták számát jelentősen lecsökkentheti.

Szerencsére ma már számos olyan természetes összetételű, SLS-től mentes fogkrémet találni, melyek remek fog- és szájápolási alternatívaként szolgálhatnak.

Mindenképpen érdemes SLS-mentes fogkrémet alkalmazni, különösen kisgyermekkorban, gyerekeknél. – Természetesen az életkor további szakaszaiban is csak ajánlani lehet!