10 ok, hogy kerülje el az SLS-t!

Ha valószínűnek tartja, hogy a vízzel történő arcmosás miatt száraz a bőre, hogy a hajmosás miatt csíp a szeme vagy viszket a fejbőre, vagy hogy a fogmosástól alakult ki szájüregi fekélye, feltehetően a Sodium (nátrium) – Lauril – Szulfát a tettes. – Összegyűjtöttünk 10 okot, amiért érdemes kerülnie az SLS tartalmú tisztító, illetve tisztálkodási szereket.

  1. Ismert bőrizgató – Amikor a kozmetikai vállalatoknak tesztelniük kell egy készítmény gyógyító tulajdonságait, először irritálniuk kell a bőrt. Mivel érik el ezt? Természetesen az SLS-sel. Ha korpája, dermatitisze, fekélye, sebe vagy más bőrirritációja keletkezett, valószínűleg az az SLS miatt is lehet.
  1. Szennyezi a felszín alatti vizeket   Mérgező a halak és más vízi állatok számára, potenciálisan magában hordozza a bioakkumuláció (a halak szervezetében való felhalmozódás) esélyét. Számos vízmű vízszűrője nem szűri ki, így bekerülhet a csapvízbe is, amit megiszunk. sls_10
  1. Növényvédő szer és gyomirtó Gyakran használják növények és kártevők elpusztítására. A gyártók nemrégiben kérvényezték, hogy az SLS-t sorolják az organikus gazdálkodásban is engedélyezett növényvédő szerek közé. A kérvényt azonban elutasították az SLS szennyező és környezetkárosító tulajdonságai miatt.
  1. Hő hatására mérgező füstöket bocsát ki – Mérgező nátrium-oxidok és szulfur-oxidok szabadulnak fel, amikor az SLS-t hőhatásnak teszik ki. Forró zuhany alatt használni egy SLS tartalmú sampont ezért sem olyan jó ötlet…
  1. Maró hatása van – Az Amerikai Toxikológiai Intézet szerint ez érvényesül a bőrt és az izmokat alkotó zsírok és fehérjék ellen is. Az SLS megtalálható a padlótisztítókban, motortisztítókban és autósamponokban.
  1. Hosszútávon felszívódik a test szöveteibe – A Georgiai Egyetem Orvostudományi tanszékén végzett tanulmányban kimutatták, hogy az SLS fel tud szívódni a szemekben, az agyban, a szívben és a májban.
  1. Irritálja a szemet – Kimutatták, hogy felnőtteknél szürkehályogot okoz, és gátolhatja a szem megfelelő fejlődését gyerekeknél.
  1. Nitrát és egyéb oldószerek okozta szennyeződés – Mérgező oldószereket, mint a karcinogén nitrátok, felhasználnak az SLS előállításához, ezeknek nyomai is benne maradhatnak az adott termékben.
  1. Előállításának folyamata nagyon szennyező, illékony kénes összetevők és levegő részecskék szabadulnak fel közben.
  1. Elősegíti, hogy más kemikáliák bekerüljenek a testbe – Az SLS fokozottan felszívódó anyag, azaz molekulái annyira kicsik, hogy képesek áthatolni a test sejtmembránjain. Ha egyszer a sejtek már megsérültek, érzékenyebbekké válnak más toxikus vegyi anyagra is, melyek esetleg az SLS-sel kerülnek be a testbe.