A propolisz és a teafaolaj pozitív hatásai a fogakra

A propolisz egy gyantás anyag, mely a méheknek  segít megvédeni a kaptárt a gombák, vírusok, baktériumok okozta fertőzésektől. Az emberek egészségre gyakorolt pozitív hatásai miatt használják, többek közt a szájüreg egészségének megőrzésére, fogápolásra is alkalmas.

Csak úgy, mint a propolisz, ezen a területen, a természetes cukorpótlóként elfogadott xilitol, illetve az Ausztráliában őshonos teafa olaja is jelentős hatásokkal büszkélkedhet.

Fogkő ellen

A fogkőképződés elkerülése érdekében, nemzetközi vélekedés fogorvosi körökben, hogy a xilitol-t tartalmazó rágógumik, fogkrémek céltudatosan és eredményesen alkalmazhatóak.

A fertőtlenítő hatású teafaolaj harcol a fertőző mikroorganizmusok ellen, melyek károsítják a szájban lévő szöveteket, fogkőlerakódásokat okoznak, kikezdik a fogínyt.
A teafaolaj önmagában is hatékony, azonban következő gyógynövényekkel keverhetjük, a jobb eredmények érdekében:

  • bojtorján – antibakteriális hatással rendelkezik.
  • zsurló – segít helyreállítani és gyógyítani a sérült ínyt.
  • mirha – fertőtlenítő és vérzéscsillapító, mely javítja az ínyszövet állapotát.
  • neem – ajurvédikus antibakteriális gyógynövény.

Fogíny egészsége

Az antibakteriális hatású propolisz védelmet nyújthat fogínybetegségekkel szemben: a problémát okozó baktériumok megszaporodását gátolja. Különösen hatékonynak találtatott fogínyvérzés, fogínygyulladás ellenében. A teafaolaj hasonlóan gátolja az előbb említett baktériumok elszaporodását. fogak

A gingivitis eredmények javultak:

A teafaolaj kimondottan hatékonyan működik gingivitis (a fogíny gyulladása) ellen, mindezt kísérletek igazolják. Dr. Robert Hirsch szerint elbeszéléseken alapuló bizonyítékok is alátámasztják, hogy csökkenti a gyulladásokat. “A kísérletben azok, akik teafaolaj géllel mostak fogat, két mérés során is az íny egészségének jelentős javulását mutatták. De a reakciók a gélre egyénenként változtak. A gélt használók nagyjából felénél nem volt kimutatható javulás az ínybetegség állapotában.” – mondta Hirsch, hozzátéve még: “Ez függhet a gyulladás mértékétől vagy attól, hogy a teafaolaj az ínyszövetbe való behatolás után milyen mértékben tud felszívódni.”

Dr. Hirsch és Steven Soukoulis az Adelaidei Egyetemről kutatást végeztek, mely az Ausztrál Fogorvosi Lapban jelent meg. A kutatók úgy találták, hogy a naponta kétszer, teafaolajat tartalmazó géllel történő fogmosás csökkenti a gingivitist, melynek oka a nem rendszeres fogmosás.

Tom Riley a Nyugat-Ausztráliai Egyetem professzora, a helyi Teafaolaj Kutatócsoport vezetője szerint a teafaolaj gyulladáscsökkentő tulajdonságai nem okoztak meglepetést, hiszen a teafaolajat gyulladáscsökkentőként mindig is elismert volt – “Rovarcsípések ellen régebb óta használták. Mindez kiegészül antimikrobiális hatásaival (…)!”

Fogszuvasodást gátló összetevők

A propolisz feltehetőleg védi a fogakat a szuvasodástól, az ínygyulladástól és a fogkő képződéstől. Egy brazil tanulmányban kimutatták, hogy a fogszuvasodás mértéke 60%-kal csökkent azoknál a patkányoknál, melyeknél propoliszt használtak.

A Xilitol bizonyos, hogy hatékonyabb ezen a téren mint a propolisz! Elismert tény, hogy a nyírfacukor a szájban megtelepedni képes baktériumok savképződését is visszaszoríthatja. Az intenzív savképződés lényegében a fogszuvasodáshoz vezető egyenes útnak is tekinthető.

Rossz lehelet leküzdése természetesen

A szájszag az ember szájában felhalmozódott baktériumok miatt alakul ki. A propolisz segít elpusztítani ezeket a baktériumokat, mint az ‘enterococcus faecalis’, a ‘streptococcus salivarius’, a ‘streptococcus sanguinis’, ‘candida albicans’, ‘lactobacillus casei’ és más, rossz szájszagot okozó szájüregi baktériumokat.

Antimikrobiális, gombaölő jellemzőinek köszönhetően a teafaolajat szintén hatásos alkalmazni szájszag ellen is.

Szájöblögetés

Egy egyszerű szájöblítés a teafalolajjal segíthet csökkenteni a fogfájást. Csak adjunk néhány csepp teafaolajat egy pohár vízhez és öblítsünk vele, de óvatosan, ne nyeljük le! A teafaolaj be fog szívódni az ínybe és érzésteleníti a fogidegeket, melyek a fájdalmat okozzák.

Egyéb fogápolási lehetőségek

  • A propolisz segít megelőzni, hogy a foggyökérnél baktériumok telepedjenek meg: A fogorvosok korábban foghúzást követően a fog helyének lezárásához is használták, a fertőzés megelőzésére.  Orosz fogorvosok a gyökércsatornákat is töltötték már fel propolisszal, annak antibakteriális és érzéstelenítő hatása miatt.
  • A teafaolajos és/vagy propoliszos (beáztatott vattával történő) “masszírozás” a fogfájás kellemetlen panaszának pillanatnyi kezelésében is segíthet.
  • A xilitol tartalmú fogkrémeket, rágógumikat a fogakat romboló, az ínyt károsítani képes lepedékképződés ellen ajánlják.
  • Mindhárom összetevőről elmondható, hogy a fogfehérítést is támogatja.