Gyakori kérdések és válaszok a Fluorid mentes fogkrémekről

Milyen összetevőket tartalmaz a Comvita fogkrém?
Az egyaránt antibakteriális hatású propolisz és teafaolaj mellett, kiemelendő az amúgy cukorpótló, de a fehér cukorral ellentétben a fogakat nem károsító xilitol tartalom.
A teljesség igénye szerint Comvita fogkrém összetétele a következő: kalcium-karbonát, glicerin, víz, xilitol, kapril glükozid, ír moszat por (karragén), édes-gyökér gyökér kivonat, propolisz, viasz, borsmenta, édeskömény olaj, menthol, fodormenta levél olaj, teafa levél olaj, CI 75810 klorofill-réz komplex, xantán gumi, maltodextrin.
A Comvita fogkrém összetevői természetesek, a paszta SLS-től és fluoridtól mentes!

Mi az SLS?
Az SLS, avagy a Sodium Lauryl Szulfát tisztálkodási szerek, tisztítószerek elterjedt hatóanyaga. Tisztítószerként és zsíroldóként amúgy kiváló vegyület, ám felhasználhatóságáról sokat elárul, hogy ipari keretek között védőruhában, védőszemüvegben dolgoznak vele!

Az SLS nagyon hamar képes felszívódni, ha kell akár még a szemen, vagy a száj nyálkahártyáján keresztül. Az SLS toxikus hatású, a szervezet egészére nézve irritáló hatású vegyület. Különösen igaz utóbbi megállapítás a bőr (pl.: lassítja a sebgyógyulást) és a szájnyálkahártyára (pl.: afták gyakoribb kialakulása) vetítve.
A legújabb megközelítés szerint, az SLS-tartalmú szereket ajánlott elkerülni! Sajnálatos módon az sem ritka, hogy még fogkrémek összetevőjeként is megtalálható. A Comvita fogkrém egyik nagy előnye, hogy maximálisan biztosak lehetünk abban, hogy SLS-től mentes.

Van-e szerepe önmagában a propolisznak, a teafaolajnak és a xilitolnak a fogápolás területén?
Nem is akármilyen! A propolisz, mint természetes antibiotikum a szájüregben nyújthat védelmet a baktériumok, mikroorganizmusok okozta panaszok ellen. A teafaolaj többek között különösen hatékonynak találtatott fogínygyulladás mérsékelésében, míg a xilitol egészséges cukorpótló, a lepedékképződést, és a baktériumok savtermelését csökkentheti, közvetve befolyásolva így pozitív irányba a fogszuvasodás jövőbeni kialakulásának a lehetőségét. (Amennyiben az ÖSSZETEVŐK NEVÉRE KATTINT, részleteket is olvashat 1-1 témában!)
A Comvita fogkrémben “egyesül” a 3, önmagában is jótékony készítmény fogápolási hatékonysága!

Miért előnyös a fluoridmentes fogkrém? gyik
Kezdjük a válaszadást azzal, hogy tisztázzuk mi is a fluor szerepe!? – A flour önmagában nem rossz dolog, például a fogzománc alkotóelemei között is számon tartják. Mégis kényes dolog, hiszen az ajánlott és a már ártalmas mennyiségének mértéke minimálisan tér el egymástól. Szakemberek szerint mindez azt jelenti, hogy aki valamelyest is ügyel arra, hogy egészségesebben táplálkozzon, annak nincs is szüksége külön fluor-bevitelre.

A fluor vegyületei a fluoridok. A fluoridok közül a szervetlenek, mint pl. a nátrium-fluorid egyértelműen toxikus hatásúak. Sajnos több ma is használatos fogkrém összetevői között található a nátrium-fluorid. Ennek és a fentebb említett ‘nincs szükségünk fluor-pótlásra’ gondolat tudatában elmondható, hogy a fluoridos fogkrémek tartós alkalmazásával fennáll a veszélye a flour túlzott mértékű felszívódásának a szervezetben. Mindennek egészségügyi következményei is lehetnek, melyekről bővebben ITT olvashat!

Fogorvosok, fogászati szövetségek ajánlják, hogy gondosan válogassuk meg tehát fogkrémeinket, lehetőleg azok legyenek fluoridmentesek!

Miért használjak Comvita SLS- és fluoridmentes fogkrémet?
AZ SLS-t és fluoridot nélkülöző Comvita fogkrém természetes összetevőinek köszönhetően hatékony módszer a fogápolásra, magas fokú védelemmel. Továbbá, ideális a szájhigiénia biztosítására.
Mentás-mentolos íze semmiben sem különbözik a fogkrémektől megszokottól!

Egy tubus tartalmát, összetevőit elnézve érződik a Comvita vállalat egyik alapelgondolása: “Tiszta és természetes választás, a jobb egészség érdekében.”

Vonatkozik-e valamiféle különleges felhasználási mód a Comvita fogkrémre?
A terméket úgy használja, mint azt egy “közönséges” fogkrémmel is tenné: Legalább napi 2, de inkább 3 alkalommal mossa meg fogait! Ügyeljen az alaposságra, és a rendszerességre!
Hiába nem tartalmaz a Comvita fogkrém toxikus anyagokat, SLS-t és fluoridokat, lehetőleg kerülje el lenyelését, hiszen mégis csak tisztálkodási termékről van szó.

Kell-e mellékhatásoktól tartani a fogkrém alkalmazása során?
A Comvita fogkrém összetevői ahogy már említettük, természetes eredetűek. Ennek ellenére amennyiben allergiás valamelyik összetevőjére ne használja, vagy kérje ki szakember véleményét. Bizonyos rizikókat magában rejthet az alkalmazása. Például a méhészeti termékekre allergiás számár a propolisz igen is válthat ki allergiás reakciókat, mint szájszárazság, köhögési, légzési nehézségek.
Amennyiben biztosra kíván menni, szintén javasolt, hogy kérje ki szakember véleményét.

Gyerekek is moshatnak fogat vele?
A válasz: Igen. Mivel fluoridmentes, és a fiatal gyerekek szervezete különösen érzékeny a fluorid-túladagolásra, a Comvita fogkrém biztonságosan alkalmazható, minden életkorban.