10 káros hatás, amit a Fluorid előidéz a testünkben

A fluor gáz halmazállapotú halogénelem, az elemek közül a legkisebb rendszámmal rendelkezik.

Folytatva jellemzését, elmondhatjuk, hogy nagy reakcióképességű, erősen oxidáló tulajdonságú, az emberi szervezetre nézve lehet hasznos és ártalmas is (utóbbira igaz, szövetroncsoló hatása), attól függően, hogy milyen formában jut be a szervezetbe. fluor_10

A fluor legfontosabb ásványai, mint a hidroxiapatit (a csontok és a fogak alapállományának összetevője), és a fluorapatit (fogzománc alkotója) úgymond “építőelemként” funkcionálnak.

A természetben, környezetünkben szerves vagy szervetlen vegyületek formájában fordul elő. Ezeket a vegyületeket nevezzük fluoridoknak. Előbbire jó példa a kalcium-fluorid, utóbbira a nátrium-fluorid.
Tudta-e? ⇒ A Magyar Élelmiszerkönyv útmutatása alapján “a napi fluoridigény csecsemőkorban 0,25-0,5 milligramm, 18 éves korig 1,5 milligramm, 18 éves kor fölött pedig 3,5 milligramm”.

A szervetlen fluorid (adalékanyagok, ipari folyamatok melléktermékei) lényegében méreganyag! Sok helyütt a csapvíz kezeléséhez is használják (A világ fejlett országaiban már nem igen teszik mindezt), de pl. fogkrémek összetevőjeként is kimutatható. – Ebből is látható, hogy a fluorid-vegyületek megítélése vegyes képet fest, némiképpen még ma is.

Egy biztos, a túlzott fluoridbevitel semmiképpen sem tesz jót a szervezetnek!

  1. Toxikus hatású – A fluoridos fogkrémek tubusán pl. az USA-ban fel is tüntetik, hogy nagyobb mennyiség véletlen lenyelését követően érdemes orvoshoz fordulni
  2. Fog fluorózis (A fogakon megjelenő foltok, elszíneződés, súlyosabb esetben a fogzománc sérülése)
  3. Szénhidrát-anyagcserezavarok okozója.
  4. Relatív jód- és C-vitamin-hiányért is felelőssé teszik. Gyengíti ezáltal az immunrendszert.
  5. Termékenységcsökkenés.
  6.  Öregedési jelenségek feltűnése.
  7. Valószínűsíthető agyi károsodások: Nem csak a tobozmirigyet érintve (ERRŐL BŐVEBBEN IS OLVASHAT!), de pl. a világhírű Harvardi Egyetem kutatásai is rámutattak arra, hogy a túlzott fluoridmennyiség gyermekkorban az IQ-szintre negatív hatással lehet.
  8. Mint endokrin-romboló, a csontok állapotára is kártékony/romboló hatással lehet.
  9. Egyes – sokak szerint kissé erős – orvosi vélemények szerint, az ízületi gyulladásokkal is kapcsolatba hozható.
  10. Negatívan befolyásolja az enzimműködést: 62 enzimet inaktivál, közel 100-nak a további működését, még ha átmenetileg is, de blokkolhatja.